Etelän ja pohjoisen pojat taksikuskeina

Matkustimme viime vuoden marraskuussa vähän ennen puolta yötä Taksi Helsingin taksilla Helsingin Hietalahdesta hotelliin Elielinaukiolle. Hietalahdessa Nosturin luona mainitsin toiselle kyytiläiselle rakennustöistä, jotka ovat jatkuneet jo vuosia ja tehneet ajoreitin vähän sekavaksi. Taksin kuljettaja puuttui keskusteluun ja aloitti vuodatuksen: ”Se on nyt sellaista, että mitkään työt eivät etene, kun nuo etelän pojat ovat tulleet.” Emme tarttuneet aiheeseen, mutta oletus tuntui olevan se, että matkustajat tulevat mielellään viihdytetyiksi kuljettajan rasistisella sadattelulla. Erottajan kohdalla hän osoitti taksitolpalla odottavia takseja ja sanoi vihaisesti: ”Katsokaa nyt, tuollaista se on, etelän pojat ovat tulleet ja vievät meiltä asiakkaat”.

Emme ryhtyneet vihamielisen kuljettajan kanssa asiasta keskustelemaan. Aseman luokse saavuttaessa hän oli sitä mieltä, että hotellin eteen on hankala ajaa ja halusi jättää meidät taksiasemalle. Suostuimme, ja hän pyysi maksukorttia Sokoksen edessä liikennevaloissa, käytti korttia lähimaksuun ja ajoi sitten reuhakkaasti taksijonon ohitse ja eteen päästääkseen meidät nopeasti kyydistä. Kun pyysin kuittia maksustani, pohjoisen poika hämmentyi: ”En olekaan lyönyt sitä vielä sisään”. Aikansa räpellettyään hän sai kuitin tulostettua, poistuimme taksista ja kävelimme hotellille.

Ei ollut tuo taksimatka erityisen miellyttävä. Mainittakoon, että menomatka sujui samaan hintaan, samassa ajassa, kohteliaan ja miellyttävän etelän pojan kyydissä.

Tiedän, että tapaus ei ollut ainoa laatuaan. Monet tuttavat ovat kertoneet kuljettajan  rasistisesta paasauksesta. Nyt, kun sovelluksia ja appeja on monenlaisia, niin voisikohan mitenkään saada ladattua sellaista, jolla voisi tilata kohteliaan kuskin? Kaupunkituntemus ei sen sijaan ole niin tarkkaa, onhan autoissa nykyään navigaattorit. Useimmat kuljettajat osaavat myös käyttää sujuvasti maksulaitteita. Me matkustajat kuitenkin odotamme kunnioittavaa kohtelua ihmiseltä ihmiselle.

IMG_0055 (3)