Politiikan trudeadorit ja trumputtajat

trump-and-trudeau-jpg-size-custom-crop-1086x612

Politiikassa on monenlaisia toimijoita. Alan nyt kerätä tähän blogiin sellaisia, jotka ovat mielestäni politiikan sankareita. Ja ihan vain vertailun vuoksi heitä, jotka ovat surkeasti epäonnistuneet.

Trudeadoreja eli hyvän puolesta taistelijoita ovat sellaiset poliitikot, joilla on kestävät, hyvät arvot ja jotka uskaltavat seistä niiden takana ja kuuluvasti puolustaa niitä. Rasismin ja syrjinnän vastustaminen on trudeadorille, sankarille, ilmiselvä asia.

Trudeadorit, trudeaulaiset poliitikot ovat

🙂 eteenpäin katsovia, rohkeita ja ennakkoluulottomia

🙂 yhtäläisen ihmisarvon tunnustavia, ystävällisiä ja  keskustelevia

Näitä rohkelikkoja on tietysti paljonkin, sillä iso osa suomalaisista poliitikoista on vilpittömästi tekemässä hyvää politiikkaa. Trudeadoriksi nimitän ihan ensimmäisenä vihreiden Ozan Yanarin. Ozan on pitänyt järjestelmällisesti esillä syrjimättömyyden periaatetta. Hän on uskaltanut tuomita myös homoseksuaalien kiusaajat. Lisäksi hän pitää arvostettavan selkeästi  ja tyylikkäästi esillä poliittista ohjelmaansa ja ajatuksiaan.

Trumputtajat, trumpilaiset poliitikot ovat

😦 konservatiivisia, pelokkaita ja aatteiltaan mitättömiä
😦 syrjiviä, vihamielisiä ja saarnaavia

Tähän joukkoon kuuluvat myös tuuttaajat, joilla ei ole selkeää poliittista linjaa ja jotka ovat ehdokkaina vain päästäkseen esille tai kokouspalkkioita keräilläkseen.

Ilmiselvä, ensimmäisenä mieleen tuleva trumpilainen on rukousaamiaiselle pyhiinvaellusmatkan tehnyt Timo Soini. Soinin politiikka on kerjuupopulistista, ihmisten alhaisimpiin tunteisiin vetoavaa ja junttihumoristista.

           Trudeadorit            Trumputtajat

Ozan Yanar blogissaan:

”Minussa ärtymystä herättävät myös pääministerin ja presidentin puheet siitä, ettemme voi auttaa ihmisiä, jotka ”tavoittelevat parempaa elintasoa”. Emme ole koskaan niin tehneet, taloudelliset lähtökohdat eivät ole koskaan olleet peruste turvapaikan saantiin.”

Eva Biaudet (RKP)                   *************                   Laura Huhtasaari (PS)

Eva Biaudet kotisivullaan:

”Vihapuhe ja rasismi vaikuttaa myös meihin kaikkiin. Meistä tulee kylmempiä ja tottuneempia sietämään toisten ihmisten nöyryyttävää kohtelua. On olemassa riski, että me kaikki muutumme, koska meille syötetään keksittyjä uhkakuvia ja stereotypioita ulkomaalaisista, naisista ja seksuaalivähemmistöistä. Ennakkoluulot estävät uskon tulevaisuuteen.”

 Li Andersson (Vas.)                       *************                     Lea Mäkipää (PS)

Li Andersson blogissaan:

”Jimin traagisen kuolemantapauksen ja sen aiheuttaman surun ja vihaisuuden keskellä meidän on tehtävä vastuullista politiikkaa fasistisen väkivallan kitkemiseksi. Siihen toimii parhaiten avoin ja demokraattinen yhteiskunta, joka ei rajoita sanan- ja kokoontumisvapautta tarpeettomasti mutta suhtautuu väkivaltaisiin kansanryhmää vastaan kiihottaviin ryhmiin lainsäädännön mukaisesti.”

Emma Kari (Vihreät)                     *************                     Terhi Kiemunki (PS)

Emma Kari oli aikanaan ensimmäisiä poliitikkoja, joka arvosteli terävästi perussuomalaisten rasistista maahanmuutto-ohjelmaa. Sitä, jonka pohjalta hallitus rakensi oman ohjelmansa:

”Suomalaiset ovat historiassa paenneet köyhyyttä, nälkää ja sotaa. Me olemme lähettäneet lapsiamme ulkomaille turvaan ja luottaneet muiden maiden solidaarisuuteen ja inhimillisyyteen. Sotavuosien ihannointiin nojaavilta perussuomalaisilta voisi odottaa tämän muistamista.”

Ville Niinistö (Vihreät)              ************           Wille Rydman (Kok.)

Ville Niinistö blogissaan:

”Maailma tarvitsee juuri nyt tasa-arvon, ihmisoikeuksien, sivistyksen ja ilmastonsuojelun puolustajia. Nyt, jos koskaan. Meidän suomalaisten on oltava sellainen voima. Suomen on ulkopolitiikassaan puolustettava kestäviä arvoja, jotka voivat joutua koetukselle. Meidän on oltava omilla teoillamme se toivo paremmasta huomisesta, mitä me haluamme rakentaa maailmassa.”.

Sirpa Pietikäinen (Kok.)              *************          Jussi Halla-aho (PS)

Sirpa Pietikäinen kirjoittaa blogissaan syrjinnästä, tällä kertaa ikäihmisten näkökulmasta:

”Syrjintä ei ole missään tapauksessa oikein eikä sallittua. Kategorisointi ja leimaaminen ovat aina yksilön arvon riistämistä ja ihmisten typistämistä ja karkeaa määrittelemistä. Lakkaamme silloin antamasta toiselle yksilön arvoa ja kunnioitusta, emme anna hänen itsensä määrittää itseään vaan lyömme irvokkaan leiman.”

Nasima Razmyar (SDP)        **************               Juho Eerola (PS)

Nasima Razmyar blogissaan:

”Mitä tapahtuisi jos pakolaiset pyrkisivät Eurooppaan Välimeren sijasta Itämeren kautta? Näkisimmekö tilanteen toisin jos poimisimme kylmettyneitä ihmisiä ja hukkuneiden ruumiita omilta mökkirannoiltamme? Kuinka pitkälle meidän on mentävä, jotta heräämme jälleen pitämään huolta toisistamme?”

Timo Harakka (SDP)                ****************     Olli Immonen (PS)

Timo Harakka oli vuoden 2011 vaalien jälkeen niitä harvoja, jotka uskalsivat julkisesti kiinnittää huomiota perussuomalaiseen rasismiin:

”Tiedämme, että Timo Soini vastustaa viharikoksia ja suvaitsemattomuutta. Ei ole hänen vikansa, jos häiriintyneet ihmiset syytävät saastaa alitajuntansa viemäristä toisten päälle.
Silti Soini, jos kuka, voi tehdä paljon. Kansakunnan huomio on keskittynyt nyt häneen. Onko liikaa pyydetty, että hän pitää merkittävän julkisen puheen, jossa hän kerta kaikkiaan selkeästi  tuomitsee vähemmistöihin kohdistuvan vainon ja väkivallan.”

Rauli Virtanen (Vihreät)          ****************      Jari Ronkainen (PS)

Rauhankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen Apu-lehdessä:

”Teimme  valokuvaaja Jarmo Hietarannan kanssa 1984 Avulle reportaasin Etiopian suuresta nälänhädästä. Järkytys tuhansien lasten nälkäkuolemasta ja kaikki sen jälkeen näkemäni köyhyys ovat muokanneet minusta ihmisen, joka seuraa huolestuneena pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tilaa.”

Abdirahim Husu Hussein (SDP)       **************   Elina Lepomäki (Kok.)

Abdirahim Husu Hussein blogikirjoituksessaan pakolaisten kohtelusta:

”Sen lisäksi, että olemme osoittaneet näille ihmisille, että heidän kärsimyksensä ei kiinnosta meitä, annamme epäluulomme leimata heidät pahantahtoisiksi. Tämä on yksinkertaisesti eettisesti ja moraalisesti väärin.

Ruotsin ja Tanskan linjaa seuraten Suomen hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta vähemmän houkutteleva maa pakolaisille, jotta tänne ei tultaisi.

Tämä ei ole se Suomi, jonka minä olen oppinut tuntemaan. Suomi , johon aikoinani tutustuin, oli inhimillisempi ja piti kunnia-asianaan ihmisoikeuksien noudattamista silloinkin, kun muut eivät niin tehneet. Se Suomi oli edelläkävijä ja hieno maa.”

Liisa Jaakonsaari (SDP)        ***************   Ben Zyskowicz (Kok.)

Liisa Jaakonsaari blogissaan Saharov-palkinnon vastaanottaneista, Isisin väkivaltaa paenneista naisista:

”Näiden ja tuhansien muiden naisten kokemukset Isisin hirmuvallan alla ovat tragedia. Mutta heidän rohkeutensa nousta äärimmäistä sortoa vastaan luo toivoa. He ovat se ääni, joka on nyt annettu näille vaiennetuille, orjuutetuille naisille. Seuraava askel meille Eurooppalaisille on vastata tähän avunhuutoon.”

Pekka Haavisto (Vihreät)         **************      Maria Lohela (PS)

Pekka Haavisto blogissaan:

”Kun puhutaan länsimaisista arvoista, perustavanlaatuisiin arvoihimme on kuulunut sopimusten noudattaminen ja kunnioittaminen – ”maata on lailla rakennettava” – sekä länsimaiset yksilön oikeuksia kunnioittavat arvot, joihin sisältyy hädänalaisten suojaaminen ja auttaminen. Arvopohjamme on kristillisessä ihmiskäsityksessä – jokaisen ihmisen ainutkertaisuudessa – ja länsimaisessa humanismissa.

Näiden arvojen pohjalta on vaikea ymmärtää, miksi esimerkiksi Tanskassa lähdetään tielle, joka puuttuu pakolaisten omaisuuden suojaan.”

Jani Toivola (Vihreät)          ****************         Susanna Koski (Kok.)

Jani Toivola blogissaan :

Kun kaikkien Suomessa asuvien hyvinvoinnista ja osallisuudesta pidetään huolta, Suomi voi menestyä myös tulevaisuudessa. Tarvitaan yhä tehokkaampaa ja yksilöllisempää kotouttamista ja työnantajien koulutusta monikulttuurisen työyhteisön rakentamisessa ja johtamisessa. Eri maahanmuuttajaryhmien ääni tulee saada näkyvämmäksi osaksi myös julkista keskustelua ja yhteiskunnallista päätöksentekoa.

Erkki Tuomioja (SDP)          *****************       Ritva Elomaa (PS)

Erkki Tuomioja blogissaan globaalista kestävän kehityksen toimintaohjelmasta:

”Tällaisessa maailmassa turvallisuuspolitiikka ei voi olla sisäänpäin käpertyvää varautumista, vaan sen tulee olla kriisien ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn suuntautuvaa aktiivista vaikuttamista. Siksi esimerkiksi kehitysyhteistyön rajut leikkaukset ovat heikentämässä mahdollisuuksiamme harjoittaa tällaista vaikuttamista, jonka tarve on koko ajan vain lisääntynyt.”

Tarja Halonen (SDP)        *****************     Jussi Niinistö (PS)

Tarja Halonen blogikirjoituksessaan ”Yhdessä olemme vahvoja”:

”Suomalainen kehitysyhteistyö rakentuu sekä kansakuntien hyvinvoinnille että yksityisten ihmisten oikeuteen tulla kohdelluiksi tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti. Yhdistyneet kansakunnat on hyväksynyt jo 60 vuotta sitten ihmisoikeuksien julistuksen, jonka mukaan ihmiset syntyvät yhdenvertaisina. Kaikki jäsenmaat ovat hyväksyneet tämän ja maiden hallitukset ovat ensisijaisesti vastuussa tämän velvoitteen toteuttamisesta.

Mutta aivan samalla tavoin kuin kestävän kehityksen periaatteiden osalta, on tunnustettava, että onnistuminen ei ole hallitusten toiminnan varassa. Työhön tarvitaan myös kansalaisjärjestöjä, yritysmaailmaa, kirkkoja, tiedemaailmaa – meitä kaikkia. Toisen ihmisen tai luonnon kunnioittamista ei voi kokonaan delegoida muille.”

Martti Ahtisaari  (SDP)          ******************              Mika Niikko (PS)

Martti Ahtisaari sanoi Norjan traagisen joukkomurhan jälkeen lehtihaastattelussa näin. Kuunneltiinko häntä?

”Norjan traagisten tapahtumien takia hyvien ja suvaitsevaisten ihmisten pitää nyt rohkaista mielensä.”
”Suurin ongelma on suvaitsevaisen enemmistön vaikeneminen.”
”Sekä ääri-isänmaalliset että äärioikeistolaiset ryhmät ovat vahvistuneet viime vuosina Euroopassa. Ääriliikkeiden mielipiteitä ei ole vastustettu kovin äänekkäästi.”

Thomas Elfgren (RKP)       ****************        Simon Elo (PS)

Thomas Elfgren blogikirjoituksessaan: ”Hiljaiset mahdollistajat”

”Frank Dutton avasi silmäni ymmärtämään miten monisyisesti rasismi ja rotuerottelu voi yhteiskunnassa ilmetä. Sitä löytyy kaduilta, kodeista, laitoksista, viranomaisten hallintokulttuurista, kaikkialta. Se tulee hiipuen, kaivautuen ihmisten arkipäivään huomaamatta.”

Suldaan Said Ahmed (Vas.)    ***************         Mika Raatikainen (PS)

Suldaan Said Ahmed tekee, eikä ihmettele. Itsekin entisenä pakolaisena hän on ottanut tulijat sydämen asiakseen ja saa muita hyväntahtoisia mukaansa.

”Olen aina tiennyt, että suomalaiset ovat suurisydämisiä ihmisiä, jotka haluavat auttaa avuntarvitsijoita. Tiedän myös, miten tärkeitä ensimmäiset tervetulolahjat ovat. Ihmiset ovat matkustaneet viikkoja tai kuukausia, ovat väsyneitä ja ikävöivät perhettään. Jos heidät otetaan lämpimästi vastaan, se jää tulijoille ikuisesti mieleen.”

Anders Adlercreutz (RKP)    ****************        Teuvo Hakkarainen (PS)

Anders Adlercreutz blogikirjoituksessaan ”Jordaniassa eivät polttopullot lennä”:

”Rauhaa odotellessaan syyrialaiset ovat pakotettuja elämään maanpaossa; pärjäämään Za’tarin kaltaisilla pakolaisleireillä. Ja siihen asti YK, jonka budjetti on riippuvainen jäsenmaidensa hyvästä tahdosta, pyrkii takaamaan siedettävät olosuhteet leireillä asuville pakolaisille.

Suomi leikkasi viime vuonna kehitysavustuksia rajusti, YK-järjestöille annettavaa apua leikattiin 70%. Se ei millään muotoa edesauta sitä ”paikan päällä auttamista”, josta mielellämme puhumme. Itse en halua ajatella sitä surua, joka tapaamiani lapsia kohtaisi, jos heidän rakastamansa sirkuskoulu loppuisi. Se olisi taatusti lapsille pieni maailmanloppu.”

Sanna Marin (SDP)            ****************          Sampo Terho (PS)

Sanna Marin puolustaa rohkeasti vähemmistöjä, jotka joutuvat kohtaamaan ihmisoikeusloukkauksia:

”Translain perus- ja ihmisoikeuksiin liittyviin epäkohtiin ovat kiinnittäneet huomiota myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu sekä YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun tai rangaistuksen erityisraportoija. 
Lisäksi yli sataa maata ja kymmentä miljoonaa lääkäriä edustava Maailman lääkäriliitto lausui yleiskokouksessaan Moskovassa vuonna 2015, ettei transsukupuolisuus ole sairaus tai häiriö ja että jokaisella on oikeus määrittää oma sukupuolensa. Lähes 60 kansallista lääkäriliittoa sitoutui lopettamaan käyttäytymistä muokkaavat toimet ja pakkohoidot. Suomi edellyttää sukupuoltaan korjaavilta muun muassa sterilisaatiota sekä psykiatrisen diagnoosin transsukupuolisuudesta.”

Saara Ilvessalo (Vihreät)         **************     Mikko Kärnä (Keskusta)

Saara Ilvessalo blogissaan:

Minä olen syntynyt Turussa. Minua on kotoutettu jotakuinkin kaikki elämäni 26 vuotta. On maksettu neuvolat, terveyspalvelut, peruskoulu, korkeakoulutus, sosiaalipalvelut. Tämä kotoutus on onnistunut – Olen nyt tuottava yhteiskunnan veronmaksaja – mutta se on tullut kalliiksi. Tämä on se onnistuneen kotouttamisen taso, mistä puhutaan myös maahanmuuttajien osalta.

Millä voimme perustella sitä, ettei vastaavia kotoutusinvestointeja kannattaisi tehdä turvapaikanhakijoiden kohdalla – Senkö takia että he ovat sattuneet syntymään muualla, tai ovat erinäköisiä kuin minä? Tämä, hyvät ystävät, olisi sitä kuuluisaa rasismia.

Jaakko Mustakallio (Vihreät)       **************    Veera Ruoho (PS)

Jaakko Mustakallio blogissaan:

Suomi ei yksin voi ratkaista Euroopan ongelmia, mutta meidän on kantokykymme rajoissa oltava osana ratkaisua, ei ongelmaa.

Meidän kaikkien on löydettävä aiempien sukupolvien tapaan rohkeutta asettua samalle puolelle ja voitettava erilaisuuden pelkomme. Kuten historia meille osoittaa, yhdessä ja yhteistyöllä voimme nostaa tämän yhteiskunnan vielä suurempaan kukoistukseensa.

Itse vilpittömästi uskon, että se rohkeus löytyy meistä jokaisesta, kun vain tunnistamme omat hyvin inhimilliset pelkomme.  Ihmisluonto tekee varsin usein ratkaisuja tunteella, johon järki löytää tarvittaessa perustelunsa. Vanhan kansan viisauskin meille kertoo – oman pelkonsa tunnistanut on jo voittanut peloista ensimmäisen.

Elisabeth Rehn (RKP)         ***************            Leena Meri (PS)

Elisabeth Rehn lehtihaastattelussa:

”Ketä Rehn tästä kaikesta syyttää? Perussuomalaisiako yksin?

Ei, ei lainkaan, Rehn sanoo. Koko hallitus kantakoon vastuunsa. Ihmisoikeuksia rikkova politiikka on yhtä lailla keskustan ja kokoomuksen syytä. Ne ovat hylänneet vanhat arvonsa.

”Keskustan ja kokoomuksen pitäisi kakistaa itsestään ne aiemmat periaatteensa. Se, että ihmistä kunnioitetaan”, hän sanoo.

”Minua koskettaa tämä raaka ihmisten kotiin lähettäminen. Ei Suomi voi lähettää ihmisiä maahan, jossa heidät ehkä tapetaan. Meidän täytyy pitää sopimuksista kiinni.””

Jyrki Kasvi (Vihreät)   *************     Ville Tavio (PS)

Jyrki Kasvi blogissaan:

”Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään on ratkaisevaa. Se tarkoittaa koulutusta ja työtä, mutta tärkein vastuu on kuitenkin meillä suomalaisilla ihmisillä. Mitä torjuvampi ilmapiiri Suomessa on, sitä vaikeampaa muualta tulevan on tänne asettua.

Moni jo vuosikymmeniä tai koko ikänsä Suomessa asunut ulkomaalaistaustainen suomalainen on kertonut, että ilmapiiri Suomessa on muuttunut viime kuukausina ja viime viikkoina merkittävästi vihamielisemmäksi. Kaikki meistä eivät enää kykene näkemään ihmisiä yksilöinä vaan yleistämme pelkomme kaikkiin jonkin ihmisryhmän edustajiin.”

Matti Vanhanen (Keskusta)           ***************   Mari Rantanen (PS)

Matti Vanhanen blogikirjoituksessaan

”Rasismi ei ole Suomessa sallittua. Natsismi ei ole tullut myöskään sallitummaksi, vaikka aikaa Hitlerin valta-ajasta onkin jo kulunut. Liioin väkivalta tai aineellisen tuhon aiheuttaminen ei ole sallittua. Ei myöskään terrorismiin yllyttäminen tai houkuttelu. Myöskään kaikki uskonnon nimissä tehty yksilön oikeuksien polkeminen ei ole Suomessa sallittua.”

Habiba Ali (SDP)                         ****************            Seppo Huhta (PS)

Habiba Ali toimii Kirkon ulkomaanavun Reach Out -hankkeessa, jonka tavoitteena on ehkäistä nuorten radikalisoitumista. Habiba sanoo turhautumisen hetkistä näin:

”Välillä on tilanteita, joissa olen ainoa muslimi, tai ainoa nainen, tai ainoa nuori. Välillä tulee myös päiviä, jolloin tuntuu, että yksi ihminen ei voi vaikuttaa. Mutta jos kaikki ajattelisivat niin, muutosta ei koskaan tulisi. Jos turhaudun, saan paljon voimaa omista lapsistani, ajattelen, että toimin niin, että heillä tulee olemaan parempi maailma.”

Astrid Thors (RKP)              ****************            Teemu Lahtinen (PS)

Astrid Thors toimi tasa-arvoa vaalivana ja humaanina maahanmuuttoministerinä vuosina, jolloin rasismin kyllästämä ”maahanmuuttokriittisyys” nosti päätään. Thors teki työtään  jatkuvien solvausten ja uhkailujen saattelemana, oikaisi vääriä uutisia ja mustamaalauksia. Pakolaisten ja maahanmuuttajien määrät olivat minimaaliset.

Otteita Thorsin, ”kukkahattutädin” kotisivuilta vuodelta 2010: http://www.astridthors.fi/tag/maahanmuutto/

Irma Hirsjärvi (Vas.)           *****************     Riikka Slunga-Poutsalo (PS)

Tässä puhuu tutkija ja poliitikko Irma Hirsjärvi:

Minua kiinnostaa esimerkiksi se, keiden joukossa ihminen tuntee seisovansa Rajat kiinni -tapahtumassa? Ketä kompataan, kun toivotetaan jollekulle raiskausta? Millaisissa fantasioissa ollaan? Kun mies heittää polttopullonsa tuulikaapin ikkunan läpi ehkä jännityksestä tärisevin, kohmeisin ja humalaisin käsin, missä hän oikeastaan on? Onko hän siinä hiljaisen tiilitalon edessä, vai kokeeko hän olevansa keskellä suurta eurooppalaista sotatannerta, taistelemassa ylivoimaista vihollista vastaan?

Kysymys kuuluu myös, missä itse kukin on yhteiskunnassa, jossa tätä tapahtuu?”

Veronika Honkasalo (Vas.)        ****************    Matias Turkkila (PS)

Veronika Honkasalo blogissaan:

”On vaarallista tuudittautua siihen uskoon, että etenemme vääjäämättä kohti lisääntyviä oikeuksia ja kasvavaa tasa-arvoa. Esimerkiksi naisten äänioikeus on historiallisesti varsin tuore saavutus, Suomessakin vasta alle 110 vuotta vanha. Jokaisen uuden edistysaskeleen puolesta on kamppailtava, ja samalla on myös puolustettava saavutettuja oikeuksia niihin kohdistuvilta uhilta. On myös kysyttävä, kenen tasa-arvosta puhumme – onko tasa-arvokäsityksemme yhdenvertainen ja kattaako se myös muiden kuin valkoisen kantaväestön oikeudet.”

Anna-Maja Henriksson (RKP)     ***************  Rami Lehto (PS)

Anna-Maja Henriksson kotisivullaan:

”Pelkään pahoin, että myös kotimainen asenneilmapiiri oikeusvaltion ja perusoikeuksien suhteen on muuttumassa. Vakava esimerkki on, että eräät hallituspuolueiden kansanedustajat puhuvat perustuslaista kyseenalaistavaan sävyyn. Nyt, jos koskaan tarvitsisimme vastuuntuntoista arvojohtajuutta niin kotimaassa, EU:ssa kuin koko maailmassakin. Meidän politiikkojen tulee näyttää esimerkkiä. Oikeusvaltioperiaatetta ei saa hukuttaa populismin syövereihin.”

Tino Singh (Vihreät)       ********************      Sami Savio (PS)

Minun Suomeni on kansainvälinen -sivusto ja osallistuminen mm. Meillä on unelma – ja Peli poikki -mielenosoitusten järjestämiseen ovat parasta näyttöä Tino Singhin maailmankuvasta. Mielenosoituksista Singh itse sanoo:  ”Ne olivat hienoja tapahtumia, mutta niiden vaikutukset ovat jääneet laimeiksi. Mielenosoitusten lisäksi tarvitaan poliittisia tekoja, siksi oli aika asettua ehdolle ja potkia siten natsit pois vallasta”

Ilkka Kantola(SDP)         *****************      Päivi Räsänen (KD)

Ilkka Kantola blogikirjoituksessaan ”Navicare necesse est vivere non?”:

”Hakeutuminen Lähi-idän ja Afrikan puolelta Eurooppaan tapahtuu meren yli. Salakuljettajat myyvät veneitä, kuljetuspalveluja, keinoja kulkea Välimeren yli pohjoiseen, Italiaan, Maltalle, Kreikkaan. Yksilöt ja perheet maksavat suuria summia paikasta veneessä, jonka merikelpoisuus ei ole kummoinen ja johon lastataan aivan liian suuri määrä matkustajia. Osa veneistä ei koskaan pääse perille veneen huonon kunnon, heikentyneen sään tai liian suuren ylikuorman johdosta. Välimerestä on tullut hautausmaa sadoille parempaa elämää etsineille. Merestä EU:n rannalla poimitaan ruumiita, pelastusliivejä ja kumiveneitä.

Tätä katsoessa on vaikea uskoa, että pakolaiset olisivat kevein mielin liikkeelle lähteneitä elintasoshoppareita, jotka aivan hyvin voisivat jäädä kotiinsa tai ainakin kotimaahansa. Kun moderni tiedonvälitys kertoo pakolaisille Euroopan maista, niiden elintasosta ja yhteiskuntien rakenteesta, on selvää, että pakolaisilla on tieto myös riskeistä, joita salakuljetukseen heikkokuntoisilla aluksilla liittyy. Silti, vaikka he tietävät riskin, he astuvat laivaan tai veneeseen ja toivovat parasta. He tietävät, että enemmän kuin puolet yrittäneistä pääsee meren yli.”

Susanna Huovinen (SDP)      ****************      Sebastian Tynkkynen (PS)

Susanna Huovinen blogissaan:

”Populistiset liikkeet saavat lisää vaikutusvaltaa, uusia muureja rakennellaan, erilaisuudella pelotellaan, maahanmuuttajista puhutaan törkeästi ja rasistista vihapuhetta vähätellään. Kansanryhmää vastaan kiihottaminen on Suomessa rikos ja on hyvä, että vihapuheet tutkitaan kunnolla. Vihapuhe ei ole vitsi.”

Pilvi Torsti (SDP)     *****************       Tom Packalén (PS)

Pilvi Torsti blogissaan:

”Maahanmuuttovirasto ilmoittaa arvoikseen: Avoimuus, osaaminen, oikeudenmukaisuus- ne ovat hyviä arvoja, jos niitä noudatetaan. Nyt näyttää, että Migri vain etsii keinoja, joilla palauttaa mahdollisimman paljon hädässä olevia ihmisiä turvattomiin oloihin.

Jokaisella ihmisellä on oikeus elämään. Eikä näitä päätöksiä toisen ihmisen kohtalosta, elämästä tai jopa kuolemasta, voi tehdä ”liukuhihnatyönä” urakalla. Jokaisen turvapaikanhakijan kohtaloon on paneuduttava huolella ja oikeudenmukaisuudella. Päätökset on tehtävä ihan jokaisen kohdalla yksilöllisesti.”

Paul Abbey (Vasemmistoliitto)   **************   Simo Grönroos (PS)

Paul Abbeyn ajatuksia v. 2015 marraskuun Pariisin terrori-iskujen jälkeen:

”Until we arrive at the rather obvious conclusion, that all people are the same, regardless of the superficial differences in things such as what we believe in, or the colour of our skin pigmentation, and as such should be treated with the same respect and same manner, we would always be in strife, regardless of the promises that might be made to the contrary. This is the lesson we seem not to learn, as our actions continue to mirror those from the book of history that we tend, in our arrogance of believing we know it all, and are invincible, not to refer to.”

Sakari Timonen (SDP)        ****************        Paula Risikko (Kok.)

Sakari Timonen blogikirjoituksessaan ”Laittomat ihmiset ja normaali vihapuhe”:

”Laittomien ihmisten jahti on alkanut, koska on kiire. Alkuperäiset Migrin palautuspäätökset ovat täytäntöönpanokelpoisia, mutta nyt hallinto-oikeus on linjannut, että osa päätöksistä palautetaan uuteen käsittelyyn. Nehän saattavat uusintakäsittelyssä vaikka muuttua, joten varminta on poistaa henkilöt maasta sitä ennen.

Tässä maassa tapahtuu ihmeellisiä asioita. On tapahtunut jo kauan, mutta moni ei niitä huomaa. Ei vainoja ennenkään ole aloitettu keskitysleirien rakentamisella, vaan ensin pitää muokata mielet otollisiksi.”

Enrique Tessieri (SDP)         ******************    Pirkko Mattila (PS)

Enrique Tessieri julkaisussaan Migrant Tales:

”Dear Sweden, don’t play ball with the Sweden Democrats – Finland is the best example of the disaster that awaits you.
In all of the Nordic region we have seen far-right populist parties rise in this century with a hostile even vicious anti-immigration and anti-cultural diversity agenda. Of all the Nordic countries, you are the only one in the Nordic region where populist anti-immigration parties have not formed directly or indirectly a part of government.”
Ozan Yanarin kuva: Mikko Kauppinen, Tuima: http://tuima.fi/nuori-kansanedustaja-maahanmuuttajaviitassa
Eva Biaudetin kuva: Uusi Suomi/OSCE/Mikhail Evstafiev Li Anderssonin kuva: Jussi Joentausta/KansanuutisetEmma Karin kuva: Vihreiden kotisivut, Ville Niinistön kuva: Kauppakamari.fi, Sirpa Pietikäisen kuva: Wikimedia Commons, Nasima Razmyarin kuva: MTV/Lehtikuva, Timo Harakan kuva: Lehtikuva, Rauli Virtasen kuva: Alchetron, Abdirahim Husu Husseinin kuva: Husufin.fi, Liisa Jaakonsaaren kuva: liisajaakonsaari.fi, Pekka Haaviston kuva: MTV, Jani Toivolan kuva: Turun Sanomat, Erkki Tuomiojan kuva: Iltalehti, Tarja Halosen kuva: Forbes, Martti Ahtisaaren kuva: The Elders.com, Thomas Elfgrenin kuva: Svenska Yle, Suldaan Said Ahmedin kuva: Pakolaisapu, Anders Adlercreutzin kuva: andersadlercreutz.fi, Aila Paloniemen kuva: JAMK, Sanna Marinin kuva: sannamarin.fi/Jukka-Pekka Flander, Saara Ilvessalon kuva: vihreät.fi, Jaakko Mustakallion kuva: Twitter; Jyrki Kasvin kuva: vihreät.fi, Matti Vanhasen kuva: mattivanhanen.fi, Habiba Alin kuva: MTV, Irma Hirsjärven kuva: Facebook, Anna-Maja Henrikssonin kuva: Verkkouutiset, Ilkka Kantolan kuva: Yle, Pilvi Torstin kuva: pilvitorsti.fi, Paul Abbeyn kuva: Vaalitieto.fi, Sakari Timosen kuva: viikkopk.fi, Jori Eskolinin kuva: Kaksplus, Enrique Tessierin kuva: Suomen Kuvalehti
Timo Soinin kuva: Suomen Kuvalehti, Lehtikuva, Markku Ulander, Laura Huhtasaaren kuva: MTV, Lea Mäkipään kuva: Eriika Ahopelto/Iltalehti, Terhi Kiemungin kuva: Kalle Parkkinen, Lehtikuva/KSML, Wille Rydmanin kuva: Iltalehti/Kari Pekonen, Jussi Halla-ahon kuva: Vaalikone.fi, Juho Eerolan kuva: Yle, Vaalit, Olli Immosen kuva: Verkkouutiset/Lehtikuva, Anni Reenpää, Jari Ronkaisen kuva: Verkkouutiset, Elina Lepomäen kuva: Verkkouutiset, Maria Lohelan kuva: KSML, Susanna Kosken kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi, Ritva Elomaan kuva: MTV, Jussi Niinistön kuva: Kaleva, Mika Niikon kuva: Suomen Uutiset, Simon Elon kuva: Suomen Uutiset, Mika Raatikaisen kuva: MTV, Teuvo Hakkaraisen kuva: MTV, Tom Packalénin kuva: Suomen Uutiset, Sampo Terhon kuva: Kouvolan Sanomat, Mikko Kärnän kuva: Verkkouutiset, Veera Ruohon kuva: MTV, Ville Tavion kuva: Verkkouutiset, Mari Rantasen kuva: marirantanen.fi, Seppo Huhdan kuva: Svenska Yle, Riikka Slunga-Poutsalon kuva: MTV, Rami Lehdon kuva: Suomen Uutiset, Sami Savion kuva: Päivi Solja, Yle, Päivi Räsäsen kuva: Uusi Suomi, Tom Packalenin kuva: Suomen Kuvalehti, Simo Grönroosin kuva: Suomen Uutiset, Paula Risikon kuva: Kuntalehti, Pirkko Mattilan kuva: Verkkouutiset