Eikö Suomessa ole pahaa populismia?

img_0235

Jyrki Katainen esiintyi eilisen A-studion videohaastattelussa hyvin ja jämäkästi melkein loppuun saakka. Jo matkalla kävi kuitenkin ilmi, että se lopullinen rohkeus puuttuu: pahaa populismia on vain Euroopassa. Kun suomalainen puhuu Euroopasta, se tarkoittaa yhä sitä, että Suomea se ei koske.

Puheensa lopuksi Katainen sitten jo tuhrasi kaiken sen ryhdin ja moraalin, jota hän koitti osoittaa. Perussuomalaisten oli päästävä valtaan ja vastuuseen, koska kansa oli heidät valinnut. Demokratia pitää siis saada yrittää tuhota, jos keksii riittävän ovelan populistisen taktiikan. Ja samalla logiikalla Ruotsidemokraattien pitäisi siis Kataisen mielestä nousta valtaan Ruotsissa. Melkoinen ajatus, kun Ruotsi jälleen kerran näyttäisi olevan se viimeinen linnake, jossa kansanedustajien moraali on tallella ja rotusorrosta ja keskitysleireistä ei hallituspuolueista tule ehdotuksia.

Kokoomus pyrkii piilottamaan oman osuutensa populismin noususta Suomessa. Kokoomus ja Keskusta ovat tyytyväisiä rasistiseen, perussuomalaisen puolueen laatimaan maahanmuutto-ohjelmaansa. Osa heistä haluaisi siihenkin lisää tasa-arvoa heikentäviä kiristyksiä. Kokoomus ei ollenkaan ole kakistellut yhteistyötä Soinin puoleen kanssa, eikä tilanne monen mielestä muuttuisi, vaikka persupäälliköksi vaihtuisi julkirasisti. Molemmissa puolueissa on avoimesti rasistisia ja uusfasistisia toimijoita. Keskustallakin on nyt kunnallisvaaliehdokkaita, joiden kampanja perustuu maahanmuuttajien mustamaalaamiseen.

Kaikki hallituspuolueet keskustelevat pakolaispolitiikasta käyttäen termejä ”elintasopakolainen”, ”laiton maahantulija”, ”vyöry” tai ”uhka” ja ”kantokykymme on äärirajoilla” ja pitävät koko maailmaa järkyttävän pakolaistilanteen ratkaisuna sitä, että Suomen rajat on saatu suljettua, meille ei tule paljon pakolaisia ja ”vetovoimatekijöitä” on saatu vähennettyä.  Jotkut jopa kiistelevät siitä, kenen ansio on ollut se, että pakolaislapset nyt palelevat vuotavissa teltoissa Turkin ja Syyrian rajoilla.

Vaalien läheisyyskö nyt taas näkyy siten, että ei oteta selvää kantaa edes hyvin selkeissä moraalikysymyksissä? Katainen ei itse ole nyt kotimaan politiikassa, olisi luullut, että edes hänellä olisi ollut uskallusta puuttua ihmisarvoloukkauksiin ja röyhkeään populismiin suomalaisessa politiikassa. Kokoomus taitaa olla ihan tyytyväinen, kun puolueen nuori väki vie politiikkaa populistisesti oikealle ja eroon heikommasta aineksesta. Se kai on sitä Kataisen peräämää uudistumista. Demarit ovat ihan hissuksiin, että saavat rasistit palaamaan persuista demareihin. Keskusta miettii, millä kepulikonstilla entistä suurempi osa heistä saataisiin Keskustaan.

Kataisen logiikalla oli kai täysin oikea demokraattisen kehityksen tulos se, että populisti Hitler ja natsit nousivat valtaan Saksassa. Onko siis taas vain katsottava, kuinka meidän käy? Tai ei oikeastaan meidän, vaan ainakin nyt ensin mustaihoisten, romanien, homoseksuaalien ja vammaisten. Ja maahanmuuttajien.

Katainen selitteli, että hänen vastuullinen puolueensa ei ole kyennyt uudistumaan. Sekö muka on syynä siihen, että vihaan kiihottajat saavat riehua vapaasti?  Emme me tarvitse puolueilta muuta, kuin yhteisten asioiden rehellistä hoitamista muuttuvassa maailmassa. Me tarvitsemme ryhtiä, hyvää käytöstä ja irtisanoutumista muukalaisvihasta ja syrjinnästä. Ei julkilausumia, vaan rehellistä, silmiin katsovaa politiikkaa. Ei Kokoomus ole millään tavalla edes yrittänyt, kuten Katainen sanoo, padota populismia. Kokoomus on yksi populistipuolueista, joka menee virran mukana ja on yrittänyt kovasti poimia myös rasistisia ”maahanmuuttokriitikoita” puolueeseen, etteivät rasistien äänet karkaisi muualle.

Nykypoliitikot pyrkivät antamaan itsestään populistisen kuvan Suomen pelastajina. Suomi pelastuu näemmä siten, että torjutaan muunmaalaisten tulo Suomeen. Minä toivon politiikkaan nykyistä enemmän ihmisten ja elämän pelastajia.

Äänestäkää ihmiset kunnallisvaaleissa sellaisia rohkeita naisia ja miehiä, joilla on hyvät arvot ja jotka uskaltavat pitää niistä kiinni!

img_0237