Suomi tarvitsee presidentin, joka luottaa ihmisiin ja yhteiskuntajärjestelmäämme

Itsenäisyyspäivänä Ylen toimittajat haastattelivat presidentti Sauli Niinistöä ja Jenni Haukiota. Maahamuuttoon liittyen esitettiin yksi kysymys, ruotsiksi ehkä siksi, että maahanmuuttajien asema ja Suomen kehittäminen monikulttuurisesti kiinnostaa enemmän ruotsinkielisiä.

Vieraalla kielellä vastatessaan ihminen on monesti paljaana edessämme ja joutuu sanoja hakiessaan puhumaan yksinkertaisesti ja selvin sanoin. Silloin paljastuu, mitä hän todella ajattelee.

Näin Jan Andersson kysyi:
Finland har under de senaste åren blivit mer mångkulturellt. Nya kulturer, nya traditioner har hittat sin plats här. Vad betyder det för Finlands utveckling i framtiden?

(Suomi on viime vuosina muuttunut monikulttuurisemmaksi. Uudet kulttuurit, uudet perinteet ovat löytäneet paikkansa täällä. Mitä tämä merkitsee Suomen kehitykselle tulevaisuudessa?)

Ja näin Niinistö vastasi:
Ja, jag tror nog att Finland blir att få nya färger, kanske också rikare kulturellt, men vi måste ju påminna, att det samhälliska.., samhällssystemet och ordning och våra värdena, dom måste ju stanna därför att det är Finland, ursprungligen demokrati, människorättigheter, allt sådant.

(Joo, minä uskon kyllä että Suomi saa uusia värejä, ehkä myös rikkaampaa kulttuuria, mutta meidän on muistutettava, että yhteiskuntajärjestelmä, ja järjestys ja arvomme, niiden on pysyttävä, koska tämä on Suomi, alunperin demokratia, ihmisoikeudet, kaikki tämä.)

Mitä tästä sanoisi? Ei ehkä paljon muuta kuin sen, että Niinistö jatkoi vanhalla taktiikallaan. Jotain puolipositiivista voi luikauttaa, vanhan vähän höpsön ajatuksen, että saadaanhan niistä sentään vähän lisää väriä ja ehkä erikoisia kulttuurijuttuja. Päällimmäisenä Niinistöllä on aina uhka: yrittävät viedä meidän yhteiskuntajärjestelmämme, rikollisia ovat ja ihmisoikeudetkin menee.

Oliko tämä arvojohtajan vastaus? Olisiko Niinistöllä peräti niin hyvät asemat presidenttikampanjassa, että hän olisi, jos niin ajattelisi, voinut olla lipomatta rasisteja ja muukalaisten mulkoilijoita?

Olisihan istuva presidentti, jos olisi hieno ja sivistystä huokuva valtiomies, voinut itsenäisyyspäivän kunniaksi sanoa vaikka jotain sellaista, että olemme sekä työperäisen maahanmuuton, romanssien että turvapaikanhakijoiden myötä saaneet maahamme suuren joukon uusia asukkaita, jotka toivotamme lämpimästi tervetulleiksi. He ovat tehneet kovasti töitä oppiakseen kielemme ja tapamme, tuoneet mukanaan uusia tuulia, positiivista asennetta ja halua tehdä työtä tämän maan ja perheidensä hyväksi. Heidän kanssaan tulemme viemään yhteiskuntaamme eteenpäin ja yhdessä saamme nyt riemulla viettää tätä juhlapäivää.

Eihän sataa itsenäisyyden vuotta juhlivan demokratian tarvitse olla huolissaan, että muutama maahanmuuttaja kaataa järjestelmämme. Jos maamme johto on positiivista ja osaa ottaa käyttöön kaikkien asukkaiden henkiset resurssit, seuraa hyvää. Mulkoilulla ja epäluuloja herättämällä mennään takapakkia.

4D439E15-BF71-4B37-8FA6-243A8B732463
Kuva: Katrina Grönholm-Kulmala