Passi puuttuu – siis pahat mielessä?

”Niillä on merkkifarkut jalassa ja Iphonet kädessä, mutta passi on kaikilta hukassa.” Tuollainen lause toistuu nyt ”maahanmuuttokriitikoiden” nettiagitoinnissa. Passin puuttuminen on heidän mielestään selkeä todiste siitä, että pakolainen on tullut maahan joku salakavala juoni mielessään.

Melkein jokainen täysipäinen ihminen ymmärtää, että kotinsa ja omaisuutensa jättävillä, vuotaviin paatteihin pakkautuvilla ihmisillä on todellinen hätä. Jotkut poliitikot yrittävät saada ihmiset uskomaan, että he olisivat soluttautujia, vihollisia, ja hyvin nopeasti vaaraksi maallemme. Melkoinen usko on heillä vierasmaalaisen vihollisen hoopouteen: että henkensä riskeeraten tultaisiin Suomeen kolmeksikin vuodeksi nyhjöttämään vastaanottokeskukseen, syömään ohrahöttöä ja odottamaan sopivaa tilaisuutta olla vaaraksi maallemme.

Miksi pakolaiselta sitten puuttuu passi? Useimmissa tapauksissa pakolainen lähtee pakoon vainoa, jatkuvia perustelemattomia pidätyksiä ja kidutuksen ja kuoleman vaaraa. Monesti lähtö on hätäinen, eikä pakenija ehdi pakata edes tärkeimpiä esineitä mukaansa. Vaikka aikaakin olisi, oma passi saattaa olla parempi piilottaa tai tuhota ja lähteä liikkeelle ilman asiakirjoja tai väärennetyllä passilla. Näin toimisit itsekin, jos olisit hengenvaarassa.

Joskus väärennetyt passit hävitetään matkan jossain vaiheessa siksi, ettei itselle tai väärän passin hankkineille henkilöille tulisi ongelmia. Passi saattaa olla myös saatu kuljetuksen järjestäjältä, joka vaatii passin itselleen tai tuhottavaksi määränpäässä. On varmasti sellaisiakin ketkuja, jotka ovat keksineet uuden lisämaksun siitä, että jälkikäteen lähettävät pois kerättyjä passeja asiakkailleen, kun osoite uudessa kotimaassa on selvillä.

Ei kaikilla pakoon lähtevillä edes ole passia, on monia epädemokraattisia maita, joissa hallitusta arvosteleva tai muuten epäilyttäväksi katsottu henkilö ei saa passia. Joiltakin passi takavarikoidaan maastalähdön estämiseksi.

Oli miten oli, moni pakolainen saapuu maahan ilman passia tai muuta todistetta henkilöllisyydestään. Se on sallittua, pakolainen ei ole laiton maahantulija, kaikilla vainon kohteeksi joutuneilla on oikeus etsiä kansainvälistä suojelua.

Suomessa siitä passin puutteesta sitten vasta harmi syntyykin. Pakolaisstatuksen saanut saa kyllä aikanaan pakolaisen matkustusasiakirjan, mutta toissijaisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneilla on ongelmia, jos henkilöllisyyttä ei ole pystytty varmentamaan. Kun sinulla ei ole henkilöllisyyttä, et pysty hoitamaan normaaleja asioita. Nuokin asiat kuitenkin yleensä pitemmän päälle järjestyvät, kunhan niitä on riittävästi vatuloitu virastoissamme.

Entä sitten juuri maahan saapuneet, joita byrokratiamme ei ole vielä ehtinyt pyöritellä. Vähän aikaa sitten tuli esille tapaus, jossa ravintola Virgin Oilissa ei päästetty konserttilipun ostaneita keski-ikäisiä turvapaikanhakijoita sisään, koska heillä oli todisteena henkilöllisyydestään vain vastaanottokeskuksen myöntämät kuvalliset henkilökortit. Yhdellä oli passi ja hän oli sitten päässyt konserttiin. Muilla kai sitten oli pahat mielessään. Kunnon suomalaisilta ei tietysti passeja kyselty.

Suurin soppa passin puutteesta syntyi kuitenkin vähän aikaa sitten vantaalaisessa vastaanottokeskuksessa. Irakilainen turvapaikanhakija, kokki ammatiltaan, olisi halunnut ruveta leipomaan sisarilleen ja veljilleen vastaanottokeskuksessa tuttua ja maittavaa irakilaista leipää. Se ei sopinut, koska tuolla hyväkkäällä ei ollut hygieniapassia.