Kansalaisten kiihotettuja pelkoja ei pidä ymmärtää

 

Suomen Kuvalehden haastattelussa kysytään eduskunnan puhemieheltä, mitä poliitikkojen ja erityisesti hallituksen tulisi tehdä tässä tilanteessa, kun vastaanottokeskuksiin tehdään iskuja, hän vastaa: ”Kansalaisten huolia ei saa väheksyä. Maahanmuutosta saa olla jotain mieltä. Turvapaikanhakijoiden osalta kaikki ei ole mukavaa ja auvoista. Tilanteella on muitakin seurauksia kuin satojen miljoonien eurojen kustannukset.”

Kun lukuisat polttopulloiskut, pahoinpitelyt ja rakettien ampumiset ihmisten olohuoneisiin yritetään kuitata sillä, että kansalaisten pelkoja pitää ymmärtää, tiedämme oitis, että sanojalla eivät ole puhtaat jauhot pussissa. Hän joko yrittää piilotella omaa ja puolueensa osuutta kiihotustyössä, kuten tässä tapauksessa, tai yrittää itseltäänkin hämärtää sen tosiasian, että pitää väkivallantekoja jollain lailla oikeutettuina.

Eduskunnan puhemiehen ei pitäisi myöskään vähätellä kansalaisten ymmärrystä siitä, etteikö turvapaikanhakijoihin liittyisi jotain muutakin, kuin ”mukavaa ja auvoa”. Herää itse asiassa kysymys, ymmärtääkö puhemies, kuinka paljon tuskaa, surua ja kärsimystä liittyy pelkästään siihen, että joutuu lähtemään pakoon omasta kodistaan, saatikka sitten siihen, että yrittää aloittaa ihmisarvoisen elämän eduskunnan puhemiehen kotimaassa.
Maria Lohela

Pyrkiessään ensimmäistä kertaa eduskuntaan v. 2011 Maria Lohela allekirjoitti halla-aholaisen rasistisen manifestin, jossa todettiin mm.: ”Manifestin allekirjoittajat ovat sitä mieltä, että kielteisiin ilmiöihin kuten turvapaikkaturismiin ja suomalaisten sinisilmäisyyden röyhkeään hyväksikäyttöön tuleekin suhtautua nuivasti.”

Nyt Lohela vastaa tekopyhästi Suomen Kuvalehden haastattelussa: ”Toivon kokonaisvaltaisia ehdotuksia sen sijaan, että ensimmäisessä lauseessa vastapuoli leimataan joko sinisilmäiseksi tai rasistiksi.”

 

Meillä on ollut väestöllä lähes kattava luku- ja kirjoitustaito jo yli sata vuotta ja oppivelvollisuus melkein yhtä kauan. Emme voi enää perustella kansan ja sen edustajien sivistymättömyyttä sillä, että osa on vielä puussa tai kaikki eivät ole savupirttien pimennossa oppineet lukemaan saatikka ymmärtämään.

Suomalaiset kylien miehet ja naiset eivät sitä paitsi ole pelolla ja tappohalulla koskaan suhtautuneet uusiin ihmisiin, vaan pikemminkin ystävällisellä uteliaisuudella. Tämä nyt esiin pyrkivä viha johtuu siitä, että etenkin Maria Lohelan viiteryhmä, ns. ”nuivan vaalimanifestin” allekirjoittaneet, järjestäytyneet vihanlietsojat, ovat jo kymmenen vuotta harjoittaneet toimintaansa ja tukevat nyt tykkäyksillään, linkityksillään ja kirjoituksillaan samalta aatepohjalta syntyneitä vihasivustoja, joilla on jo kymmeniä tuhansia kannattajia.

Kun nyt sanotaan, että pitäisi ymmärtää sitä, että pakolaista pelätään, se on Maria Lohelan tapauksessakin vain oman rasistisen politiikan ylläpitämistä ja muistuttamista niistä kirjoituksista ja yhteydestä rasistijoukkioon, joiden avulla hän vuonna 2011 nousi eduskuntaan. Nyt – niin häpeällistä kuin se onkin – tuo henkilö pitää hallussaan eduskunnan korkeinta tehtävää, puhemiehen virkaa. Se on suuri loukkaus monia Suomen sellaisia naisia ja miehiä kohtaan, jotka toivovat yhteiskuntarauhaa eivätkä voi hyväksyä rasistista vihaa ja kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Eduskunnan puhemiehen tulisi pysyttäytyä politiikan ulkopuolella. Lohela ei siihen tunnu pystyvän, hänen julkisissa puheissaan on syksyllä ollut tällaisiakin lausahduksia:

”Maailma ympärillämme on muuttunut, eikä Suomi ole pysynyt muutoksessa mukana. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin taikaseinä, josta saa rahaa kaikkiin mahdollisiin mielitekoihin. Resurssit ovat rajalliset Suomessa aivan kuten ne ovat ihan kaikkialla muuallakin. Silloin on tehtävä valintoja ja politiikan suunnan muutoksia. Näin toimivat kaikki itsenäiseen päätöksentekoon oikeutetut kansallisvaltiot.”

Taikaseinä on sana, jota rasistit käyttävät pyrkiessään antamaan sellaisen mielikuvan, että pakolaisilla ei maassamme ole mitään tarkoitusta kotoutua ja ryhtyä töihin, vaan halu viettää lokoisaa elämää muiden kustannuksella.

Pahasti näyttää siltä, että sellainen halu on perussuomalaisilla poliitikoilla. Annetaan muiden hoitaa homma, korjata perussuomalaisen kiihotuksen jäljet, paikata vihan ja väkivallan aiheuttamat haavat ja pistää maan talous kuntoon.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kansalaisten perusteltua pelkoa pitääkin ymmärtää. Esimerkiksi pelkoa siitä, että yhteisistä varoista luovutetaan nyt aivan liikaa rahaa sellaisille ihmisille, joiden perimmäisenä tarkoituksena on ihmisryhmien syrjintä, rotuvihan lisääminen, riidan nostattaminen ja omilla vihantunteilla elostelu. Tuota ”taikaseinää” pitävät yllä muut hallituspuolueet ja eduskunta. Tuollainen tuhlaus on pahinta mahdollista tuhlaamista ja se repii rikki kansakunnan perustaa.

Tällaisista kansalaisten peloista voidaan päästä vain siten, että asialliset poliittiset toimijat kieltäytyvät yhteistyöstä rasististen toimijoiden kanssa, eivätkä edistä rasistisen, uusfasistisen liikkeen etenemistä. Kaikkien on myös tiukasti tartuttava rasistiseen puheeseen ja kansanryhmää vastaan kiihottamiseen – myös omassa puolueessaan.

Asiat eivät koskaan ole niin huonosti, että taloudenhoidon varjolla voisi sallia ihmisten eriarvoisen kohtelun ja joidenkin ihmisryhmien demonisoimisen.